menu
Strategisch cost control als weg naar financiële flexibiliteit

De bouwcombinatie ALSÉÉN is een joint venture tussen twee grote internationale spelers in de infrastructuur: Ballast Nedam en Fluor Infrastructure. Gezamenlijk werken zij aan de verbetering van het traject A27 Houten – Hooipolder Zuid, in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit 40 km lange traject loopt door drie provincies en omvat niet alleen de verbreding van de snelweg, maar ook de sloop en nieuwbouw van de Keizersveerbruggen en de Merwedebrug. 

Waarom was BAEKEN nodig?

De omvang en complexiteit van dit project, gecombineerd met de gekozen contractvorm, brengen aanzienlijke uitdagingen met zich mee op het gebied van kostenbeheer. Om effectief kosten te bewaken, was het nodig om een duidelijke splitsing aan te brengen tussen de verschillende deelprojecten en disciplines, zonder daarbij de integraliteit en herkenbaarheid in de kostenstructuur te verliezen. Daarnaast was er een noodzaak om de kosten actief te monitoren en voorspellingen te maken. Door continu zowel de planning als de risico’s in acht te nemen, kon BAEKEN helpen om potentiële kostenoverschrijdingen te voorkomen en het project binnen het budget te houden. 

Hoe zijn we te werk gegaan?

1

Instap in een tweefase contract 

Gezien de omvang en complexiteit van het project, hebben ALSÉÉN en Rijkswaterstaat gekozen voor een twee-fasen contract. In tegenstelling tot een volledig UAV-GC contract, waarbij het hele project voor een vaste prijs wordt verkocht, is dit project opgesplitst in twee delen. De eenvoudiger te beheersen delen zijn verkocht voor een vaste prijs, terwijl de complexe delen in samenwerking met de opdrachtgever verder worden uitgewerkt tijdens de ontwerpfases.

2

Strategisch opzetten van een Cost Breakdown Structure 

De multidisciplinaire aard van het werk en de contractvorm brengen uitdagingen met zich mee op het gebied van kostenbeheer. Door gebruik te maken van de flexibiliteit in opbouw van de CBS hebben we de herkenbaarheid aangebracht in werkbegrotingen door gebruikt te maken van terugkerende coderingen voor vergelijkbare werkpakketten. Naarmate het project vorderde, zijn de werkbegrotingen aangepast om de nieuwe inkoop- en uitvoeringsstrategie te integreren. Zo werden de kosten inzichtelijk en herleidbaar gemaakt voor het hele projectteam.

3

Coördineren van kostenbewaking 

De kosten worden geboekt in de financiële systemen van Ballast Nedam, waarin de CBS-structuur is opgenomen. Door deze gegevens te exporteren naar Excel, worden de kosten bewaakt en vergeleken met het budget van de werkpakketten. Met behulp van Earned Value Management (EVM) worden de voortgang en budgetprestaties van het project bewaakt. Om ook de planning en risico’s te integreren, zijn belangrijke planningsregels en de top 5 risico’s per deelproject toegevoegd aan de kostenbewaking. Hiermee zorgen we binnen cost control voor een integrale projectbeheersing aanpak. 

4

Van voortgang monitoren naar dynamisch financieel inzicht 

Tijdens de uitvoeringsfase werd het belangrijk om kritische kostenposten te identificeren en te bewaken. Dit werd gedaan door te analyseren waar het grootste risico op kostenoverschrijding lag en waar kosten effectief beheerst konden worden. Voor deze kostenposten is een dashboard ontwikkeld met een overzicht van het budget, de actuele kosten en de geschatte kosten bij voltooiing (EAC), waarmee financiële risico’s beter beheerst worden.

Contact
Benieuwd of dat wij iets voor jouw kunnen betekenen? Of bekijk vergelijkbare projecten