menu
Staalindustrie van vies naar schoon

Bij ArcelorMittal’s Decarbonisation Programme staat de ambitie centraal om een aanzienlijk deel van de productiefaciliteiten te transformeren. Door over te schakelen van kolengestookte naar waterstof gestookte installaties in zeven Europese fabrieken en één in Canada, zet ArcelorMittal een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. Het programma omvat een totale investering van maar liefst 15 miljard euro en loopt voorop in de wereldwijde staalindustrie, als voorbeeld voor anderen.

 

Wesley van der Burg (founder @ BAEKEN) heeft voor de oprichting van BAEKEN, in dienst van Primaned projectadvies onderdeel van Eiffel Projects aan dit project bijgedragen.

Waarom was Wesley nodig?

In dit complexe en ambitieuze programma, dat verder reikt dan traditionele productie, was het essentieel om verschillende disciplines en teams op één lijn te brengen. Het project vereiste een Project Controls Manager met ervaring, en hier kwam ik in beeld. Mijn rol ging verder dan tijdsbeheer en risicomanagement; ik bracht structuur en inzicht, essentieel om een 10-jarig programma met dergelijke omvang te laten slagen.

Hoe ben ik te werk gegaan?

1

Beheersing van project controls

Bij een programma van deze omvang is een duidelijke aanpak cruciaal. Tijdens de Pre-Front End Engineering Design (PReFEED)-fase heb ik leiding gegeven aan een team van 8 Project Controls-professionals, waarbij we een programma-aanpak ontwikkelden die alle tijd en risico gerelateerde aspecten in kaart bracht. De kern lag in het opstellen van een gedegen planning die overzicht bood over het gehele programma en tegelijkertijd sturing gaf aan zowel de ArcelorMittal-teams als aan Fluor (opdrachtnemer). Daarop hebben we het cost control proces aangesloten.

2

Samenwerking met opdrachtnemer

Door intensief samen te werken met het Project Controls-team van de opdrachtnemer (FLUOR) zorgden we voor een naadloze afstemming en controle op alle fronten, zodat de fasen zonder verstoringen verliepen en elke stap binnen de contractuele kaders blijft. Deze samenwerking verzekerde dat het project efficiënt en effectief wordt uitgevoerd, met de focus op duurzaamheid als leidraad.

3

Navigeren naar een duurzamere wereld

In mijn rol als Project Controls Manager was mijn doel om ArcelorMittal te ondersteunen bij het maken van weloverwogen en duurzame keuzes. Door elke stap zorgvuldig te overzien, zorgde ik ervoor dat het project niet alleen de ecologische impact reduceerde, maar ook de interne doelstellingen voor tijd en kosten gehaald werden. Het programma omvatte een verschuiving van de traditionele hoogovenroute naar de Direct Reduced Iron-Electric Arc Furnace (DRI-EAF) productieroute, wat een substantiële CO2-reductie van 60% betekende. Na de succesvolle opstart van de FEED-fase heb ik mijn bijdrage afgerond, maar het programma loopt nog steeds verder.

4

Risicomanagement in een strategisch programma

Naast de dagelijkse planning en uitvoering, heb ik gefocust op risicomanagement. We hebben een uitgebreide risicoanalyse uitgevoerd door middel van een Monte Carlo-analyse, waardoor we realistische tijd- en geldbuffers konden opnemen. Dit stelde ons in staat om risico’s effectief te managen en realistische verwachtingen te scheppen. Door nauwgezet de risico’s te beheren en voortdurend afstemming te zoeken tussen de teams, kon het projectteam proactief reageren op veranderingen. Dit was essentieel om de continuïteit en voortgang te waarborgen.

Wat is er ingezet?

Met mijn ervaring in Project Controls en een toegewijd team aan mijn zijde, leverden we een waardevolle bijdrage aan ArcelorMittal’s transitie naar een groenere toekomst. Dit programma loopt vooruit op de rest van de wereld en zal een voorbeeld zijn voor de staalindustrie. We hebben laten zien hoe een strakke projectbeheersing niet alleen helpt om doelstellingen te halen, maar ook impact maakt in de weg naar een duurzamere wereld.

Samen naar een duurzame toekomst.

 

 

Contact
Benieuwd of dat wij iets voor jouw kunnen betekenen? Of bekijk vergelijkbare projecten