Met dashboards creëer je overzicht in jouw project en verbeter je de communicatie naar stakeholders en het management. Oracle Primavera Cloud (OPC)
biedt hiervoor een eigen dashboardmodule, waarmee je visuele representaties kunt maken van planningen, risico’s en kosten. Toch blijft de dashboardfunctionaliteit van OPC beperkt wanneer je écht diepgaande inzichten nodig hebt.
Bij BAEKEN lossen we dit op door de data uit OPC via een API te ontsluiten en verder te visualiseren in Power BI. Zo verbinden we de kracht van OPC met de flexibiliteit en analysemogelijkheden van Power BI, wat leidt tot slimmere inzichten en betere beslissingen.
De dashboardmodule van OPC biedt een goede basis, zoals standaard grafieken en visualisaties van projectvoortgang, trends en taken. Ook maakt OPC het eenvoudig om dashboards te delen met collega’s en teamleden. Toch kent het systeem beperkingen:
Met OPC-dashboarding blijf je hierdoor vaak hangen op oppervlakkige inzichten. Voor organisaties die méér willen, biedt het ontsluiten van OPC-data via een API uitkomst.
Bij BAEKEN maken wij gebruik van de API van OPC om alle beschikbare projectdata direct en volledig toegankelijk te maken. Door deze koppeling naar Power BI brengen wij data samen en maken we diepgaande, interactieve dashboards die aansluiten op de behoeften van jouw project, programma of portfolio.
Wat maakt onze aanpak uniek?
Door OPC-data in Power BI te integreren, optimaliseer je jouw projectbeheer op een manier die aansluit bij moderne verwachtingen van datagestuurde besluitvorming. API-gestuurde dashboards bieden niet alleen meer flexibiliteit, maar verschaffen ook een breder perspectief op projectprestaties, budgetbewaking en resourcebeheer. Stel je het voor: met één klik toegang tot projectprestaties en de mogelijkheid om proactief bij te sturen op projectniveau.
Bij BAEKEN zijn we experts in het ontsluiten van OPC-data via API en het vertalen van complexe projectinformatie naar heldere, visuele dashboards in Power BI. Wij zorgen ervoor dat jouw data écht voor je werkt, zodat je beter kunt sturen op tijd, kosten en kwaliteit.
Neem contact met ons op en ontdek hoe BAEKEN jouw OPC-dashboarding transformeert naar waardevolle inzichten die jouw projecten, programma’s en portfolio’s laten excelleren.
Meer over dit onderwerp weten?
In lean planning is de last planner-methode een welbekende planningsmethode waarbij de fysieke “stickersessie” centraal staat. Teamleden verzamelen zich rond een bord, post-its in de hand, en plakken hun taken voor de week op. Aan het eind van de week wordt het bord weer herschikt, omdat niet alle taken zijn afgerond. Hoewel deze methode effectief kan zijn, zijn er flinke nadelen: gebrek aan overzicht en geen directe koppeling met de totale projectplanning. In dit artikel vertel ik je meer over hoe Oracle Primavera Cloud (OPC) Task hier een oplossing voor kan bieden.
Stel je voor dat je die chaos van papier en post-its kunt omzetten in een soepel digitaal proces. OPC biedt met de Task Module de perfecte oplossing. Geen handmatig verschuiven meer van post-its of miscommunicatie over taken. Alles wordt automatisch gekoppeld aan de relevante activiteiten in de planning. Zo houd jij het overzicht, zorg jij ervoor dat je team altijd in sync is en dat je planners minder stress ervaren met het verwerken van de lean planning.
Met OPC Task haal je een oplossing in huis die niet alleen aansluit op de moderne vereisten van projectbeheersing. Het biedt een krachtig hulpmiddel om samenwerkingen te versterken en voortgang tastbaar te maken. BAEKEN staat klaar om deze innovatieve tool naadloos in jouw organisatie te integreren en jou en je team te ondersteunen op weg naar meer inzicht en succes in planning en uitvoering.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe BAEKEN je kan helpen bij de implementatie van de OPC Task Module. Samen ontdekken we de mogelijkheden om jouw projectbeheersing naar een hoger niveau te tillen. Stap af van de fysieke stickers en omarm de toekomst van lean projectplanning met Oracle Primavera Cloud en BAEKEN!
Meer over dit onderwerp weten?
De Oracle Primavera Cloud (OPC) risico module bleek in het verleden nog veel af te wijken van Oracle Primavera Risk Analysis (OPRA), de al jaar en dag betrouwbare risico analyse software. De P50 en P80 data in OPC weken toen 30+ werkdagen af van de data die OPRA genereerde. Nu hebben we opnieuw voor een project de risico analyse vergelijking gemaakt tussen OPC en OPRA en deze analyse rapporteren we hier in detail.
De risico analyses zijn uitgevoerd op alle activiteiten met 5000 iteraties, zonder convergence en met dezelfde random seed (1). Het voorbeeld project waarop de analyses zijn uitgevoerd bevatte meer dan 1000 activiteiten en 125 risico’s die allen zijn meegenomen. Initieel waren er geen onzekerheden toegepast op dit project, later is er ook een analyse met onzekerheden op alle activiteiten uitgevoerd. Deze onzekerheden hadden een minimum van 90%, most likely van 100% en maximum van 130%. Het project dat geanalyseerd is loopt over een periode van 5+ jaar. Er is ook een risicoanalyse op de kosten gedaan, hierbij is gekeken naar wat het effect was van het koppelen van kosten aan verschillende risico’s. Deze kosten waren uniform verdeeld met een minimum van 600k en maximum van 1.2 miljoen. Het project had drie harde constraints met betrekking tot starttijden van drie activiteiten. Er zijn analyses met en zonder deze constraints uitgevoerd. De response context was pre-response, omdat er nog geen actieve mitigatie was uitgevoerd op het project. Er was gekeken naar de finish dates, de P50 en P80 waardes, en de deterministische probability.
De eerste vergelijking van OPC en OPRA laat zien dat voor de finish date van het geteste project de P50 en P80 waardes maar 2-3 werkdagen afweek van elkaar op een P buffer van 180 werkdagen (verschil tussen P0 en P50). De deterministische probability was bij zowel OPRA als OPC 5%, wat erop duidt dat OPC nu betrouwbaar is. De frequentie van de finish dates was gelijk voor OPC en OPRA (Figuur 1). Het enige verschil was in de maximum datum die 30 werkdagen afweek tussen OPC en OPRA op een P buffer van 492 werkdagen, waarbij OPRA de datum later plande. Echter is deze maximum datum een outlier in de 5000 iteraties van de analyse, en wordt deze datum bijna nooit gerapporteerd in projecten.
Figuur 1. Vergelijking van de frequentie van de finish dates van het geteste project over 5000 iteraties met daarin P50 en P80 waardes.
Naast de finish date van het algehele project is er ook gekeken hoe de finish dates van tussenmijlpalen verschilden in de risico analyses van beide programma’s. Bij tussenmijlpaal 1 weken de P50 en P80 finish dates maar 1-2 werkdagen op een P buffer van 112 werkdagen af tussen OPRA en OPC, maar bij tussenmijlpaal 2 had de P80 mijlpaal 8 werkdagen afwijking op een P buffer van 152 werkdagen en was de P50 gelijk voor beide analyses. De deterministische probability voor de ene mijlpaal was 5% volgens de OPRA analyse en 5.9% voor OPC, terwijl bij de andere het 22% voor OPRA en 28.6% voor OPC was. De frequentie grafieken van beide tussenmijlpalen laten dezelfde trend zien, net zoals voor de finish date van de algehele planning (Figuur 2). Voor beide mijlpalen was er een afwijking tussen OPRA en OPC op de maximum finish date van 30+ werkdagen (32 en 36 respectievelijk op P buffers van 450 en 405 werkdagen).
Figuur 2. Vergelijking van de frequentie van de finish dates voor twee tussenmijlpalen van het geteste project over 5000 iteraties met daarin P50 en P80 waardes.
Na wat aanpassingen in de risico’s die volgde uit een progressie update van de planning is de risico analyse nog een keer uitgevoerd, nu met drie harde constraints op drie activiteiten waardoor deze altijd op de constraint datum startten. De P50 en P80 finish dates waren hetzelfde voor de OPC en OPRA analyse. Ook de mean finish date had maar een afwijking van 1 dag op een verschil van 132 werkdagen tussen mean en P0. In deterministic probability was wel verschil, namelijk 7% volgens OPRA en 9.1% volgens OPC. De maximum finish date had een groot verschil van 86 werkdagen op een P buffer van 480 werkdagen. De frequentie grafiek laat weer een gelijke trend zien tussen OPC en OPRA, maar bij OPC zie je meer hits op de deterministische finish date wat het verschil in deterministic probability verklaart (Figuur 3).
Dezelfde analyse was ook uitgevoerd zonder de constraints, voor de P80 en mean finish dates was het verschil tussen de OPC en OPRA analyses alsnog maar 2-3 werkdagen op 229 werkdagen P buffer. Echter de P50 waardes hadden een verschil van 27 werkdagen op P buffer van 174 werkdagen. De frequentie grafieken waren wel vergelijkbaar, en daaruit valt ook te zien dat door een heel klein frequentie verschil al de datum van de P50 finish date zo kon verschillen tussen de programma’s (Figuur 3). Wel opvallend was dat hier de deterministic probability van de finish date wel nagenoeg gelijk was tussen de OPC en OPRA analyse (5% en 5.4% voor OPRA en OPC respectievelijk).
Figuur 3. Vergelijking van de frequentie voor de finish dates van de algehele planning na update met en zonder constraints op 3 activiteiten van het geteste project over 5000 iteraties met daarin P50 en P80 waardes.
Om ook te kijken naar de invloed van onzekerheden hebben we een analyse gemaakt waarbij op alle 1000+ activiteiten een onzekerheid was gezet van minimum 90%, most likely 100% en maximum 130% naast de normale risico’s. Dit is een extreem voorbeeld, maar zo kunnen we het beste vergelijken hoe de OPC risk module reageert ten opzichte van OPRA. Het verschil tussen OPC en OPRA in P50 en P80 waardes voor de finish date was ongeveer 10 werkdagen op P buffer van 224 werkdagen. Dit was iets meer dan in de eerdere voorbeelden, maar nog steeds binnen de marges dat het acceptabel is. In deze vergelijking week ook de minimum finish date ongeveer 10 werkdagen af tussen de OPC en OPRA analyses. Deze minimum finish date was in alle eerdere analyses altijd gelijk bij beide vergelijkingen, omdat risico’s alleen uitloop konden geven maar onzekerheden kunnen ook inloop geven. De deterministische probability was heel laag zoals verwacht met zoveel onzekerheden, waar OPRA alleen <1% rapporteerde, was OPC wel in staat om een nauwkeuriger getal (0.02%) te berekenen.
8 risico’s, die ieder betrekking hebben op één activiteit, hebben we aan kosten gekoppeld, dit resulteerde in een deterministische probability (deterministische waarde is geen kosten) van 41% met de risicoanalyse in OPRA en 39.1% voor OPC. Ook de P50 waardes die 7.14 ∙ 105 en 7.41 ∙ 105 waren voor OPRA en OPC respectievelijk, weken maar enkele percentages van elkaar af (3.6%). De P80 waardes lagen nog dichterbij elkaar met 1.07 ∙ 106 voor OPRA en 1.08 ∙ 106 voor OPC. De gehele distributie van de totale kosten is nagenoeg gelijk in de OPC en OPRA analyses (Figuur 4).
Waar we ook achter kwamen door deze analyses was dat in OPC de kosten gekoppeld zijn aan het risico, maar bij OPRA aan de activiteit binnen het risico. Dus als het risico optreedt dan worden er eenmalig kosten aan verbonden in OPC. Als het risico optreed en er hangen 5 activiteiten aan deze activiteit dan wordt er in OPRA 5 keer kosten berekend. Dus bij risico’s waar meerdere activiteiten aanhangen, is het goed om te realiseren dat OPC en OPRA anders rekenen.
Figuur 4. Vergelijking van de totale kosten van het geteste project over 5000 iteraties met daarin P50 en P80 waardes. Er zijn 8 risico’s met kosten gebruikt voor deze analyse.
Naast de standaard analyse op finish dates en het bepalen van P-waardes, wordt er vaak met risico analyses gekeken naar welke activiteiten en/of risico’s nu het meeste impact hebben op de planning. In OPRA wordt hiervoor gekeken naar zogeheten tornado grafieken. Een voorbeeld hiervan is duration sensitivity, wat inhoudt hoe groot de kans is dat de duratie van een activiteit de algehele finish date van het project beïnvloedt (Figuur 5). Ook is criticality index hierbij relevant, wat weergeeft hoeveel percent van de iteraties een activiteit op het kritieke pad van het project ligt.
In OPC heet deze functie mean impact en laat het zien hoeveel dagen een activiteit en/of risico gemiddeld het project laat uitlopen. In de top 10 van de mean impact (OPC) en duration sensitivity (OPRA) analyses komen nagenoeg dezelfde activiteiten voor (Figuur 5). De enige activiteit die niet voorkomt in de mean impact is 3, en deze activiteit is degene die een constraint op zich heeft vanuit de planning, wat kan verklaren waarom OPC deze niet laat zien in de mean impact analyse. Deze tornado grafieken laten zien dat OPC een goede inschatting maakt van de mean impact van activiteiten. Het programma heeft alleen een andere manier van het weergeven van de impact van activiteiten en/of risico’s ten opzichte van OPRA.
Figuur 5. Tornado grafieken van de risico analyse van de algehele planning na update met constraints die de duration sensitivity uit OPRA en de mean impact uit OPC laten zien.
De OPC-risicoanalysemodule is nu betrouwbaar genoeg om OPRA te vervangen als de standaard voor risicoanalyses, zelfs bij grootschalige en complexe projecten. Deze module is gebruiksvriendelijker dan de OPRA-software en de planning is al geïntegreerd in OPC dus deze hoeft niet langer apart geëxporteerd te worden voor de risicoanalyse. Daarnaast heeft OPC weather risks al geïntegreerd in zijn risicoanalysemodule en zal het platform zich blijven ontwikkelen door meer functionaliteiten voor risicoanalyse toe te voegen.
Een van de andere belangrijkste voordelen van OPC ten opzichte van OPRA is de nieuwe functionaliteit “risk removal impact”. In OPRA moet dit proces handmatig worden uitgevoerd, wat tijdsintensief is. Met OPC kan deze functie echter nauwkeurig de impact van individuele risico’s op de planning meten in vergelijking met andere risico’s binnen het project.
Toch betekent dit niet dat OPRA voorgoed in de ijskast kan. De software biedt namelijk nog steeds geavanceerde risicoanalysefunctionaliteiten die OPC momenteel (nog) niet kan uitvoeren. De twee belangrijkste hiervan zijn probability branching en criticality index.
Meer over dit onderwerp weten?
Oracle Primavera Cloud (OPC) brengt risicoanalyse en projectplanning samen in één krachtig platform. Uit eerdere analyses bleek dat de risico module in OPC nog niet betrouwbaar genoeg was vergeleken met bekende oplossingen zoals het gedegen programma Oracle Primavera Risk Analysis (OPRA). In dit artikel licht ik toe waarom OPC Risk nu wel BAEKEN-approved is.
In het verleden vertoonde OPC Risk grote afwijkingen ten opzichte van de verwachte waarden, waardoor het niet betrouwbaar genoeg was. Onlangs hebben we OPC Risk opnieuw getest en nu blijkt dat de resultaten voldoende betrouwbaar zijn, waardoor wij er vertrouwen in hebben.
Tijdens deze recente test heb ik OPC Risk vergeleken met OPRA. Niet alleen de P-waardes op de finish date, maar ook tussenmijlpalen werden geanalyseerd. Verder onderzocht ik de invloed van onzekerheden en constraints op de planning, evenals de effecten van taken en risico’s via tornado grafieken. Tot slot bracht ik de gevolgen van de risico’s voor de projectkosten in kaart. Uit deze analyse bleek dat de P-waardes van de finish date in OPC nu volgens verwachting zijn in plaats van afwijkingen van 30+ dagen, zoals eerder het geval was ten opzichte van OPRA. Lees hier de volledige analyse van alle aspecten die in deze studie zijn onderzocht.
Dankzij deze verbeteringen is OPC Risk nu betrouwbaar genoeg en daarmee BAEKEN-approved voor gebruik bij al jouw risicoanalyses, zelfs bij grote en complexe projecten. Het gebruiksgemak van OPC Risk en de naadloze integratie met andere OPC modules, die alle facetten van projectbeheersing, projectmanagement en portfoliomanagement omvatten, maken OPC Risk de nieuwe standaard voor risicoanalyse.
BAEKEN helpt je OPC volledig te benutten als onderdeel van jouw projectstrategie. Wij staan voor een data-gedreven en duurzame projectaanpak en ondersteunen teams in het succesvol implementeren van OPC, afgestemd op jouw doelstellingen.
Met een focus op samenwerking, innovatie en controle over risico’s biedt BAEKEN niet alleen technologie, maar ook de expertise om jouw projecten naar het volgende niveau te brengen. Ben je klaar voor de stap naar efficiënt risicobeheer?
Meer over dit onderwerp weten?
Steeds vaker gebruiken we bij onze projecten Oracle Primavera Cloud (OPC) om draagvlak, inzicht en controle te bieden. In dit artikel behandel ik waarom en wanneer OPC ook echt het overwegen waard is.
OPC is een uitgebreide, cloud-gebaseerde projectmanagementsuite die is ontworpen voor grote en complexe projecten. Het is dan ook de cloud opvolger van de bekende on-premise Primavera P6 oplossing.
Of het nu gaat om het managen van enkele projecten of een compleet projectportfolio, OPC biedt de tools om projecten van begin tot eind te beheersen. Dit helpt bij efficiënter plannen, draagvlak creëren, monitoren en optimaliseren, waarbij tijd, kosten en risico’s centraal staan.
Anders dan de uitgebreide netwerkvereisten en periodieke updates die lokaal moet worden uitgevoerd bij Primavera P6, hoef je bij OPC je geen zorgen meer te maken over het onderhouden van servers, netwerken en updates.
Je kunt OPC overwegen wanneer je begint met complexe projecten waarbij meerdere belanghebbenden betrokken zijn, en waar tijd- en kostenbeheersing cruciaal is. Bij de start van een nieuw project is OPC een interessante keuze omdat je met slechts beperkte tijd voor de inrichting al aan de slag kunt.
Ook wanneer een project al gestart is, maar je nu werkt met Excel, Microsoft Project of andere beperktere software oplossingen, dan kan een overstap interessant zijn. Houdt er rekening mee dat, los van het migreren van de data, werken met een Primavera oplossing ook kansen biedt op het gebied het beter beheersen van je planning. Dit geeft het project team meer, en realistischere stuurinformatie. Mocht je meer willen weten over data migratie of begeleiding bij het veranderen van je PMO inrichting stuur me gerust een berichtje.
OPC is bijzonder geschikt voor sectoren zoals de bouw, energie, en infrastructuur, waar nauwkeurige planning en risicomanagement van vitaal belang zijn. OPC biedt mogelijkheden voor integratie met andere systemen en data-analyseplatformen, wat zorgt voor naadloze workflows en een beter inzicht in projectprestaties.
1. Data-gedreven projectbeheersing
Met OPC helpt BAEKEN om de prestaties van projecten te optimaliseren door gedetailleerde data-analyse. OPC maakt het eenvoudig om data te verzamelen, te verifiëren en te visualiseren, zodat je altijd inzicht hebt in de status van het project. Dit sluit naadloos aan bij onze kernwaarde van analytisch werken: we zetten data om in waardevolle inzichten voor betere besluitvorming.
2. Verbeterde samenwerking en stakeholdermanagement
BAEKEN gelooft in sterke, duurzame relaties met alle betrokkenen. OPC maakt samenwerking makkelijker door real-time toegang te bieden tot belangrijke projectinformatie, zowel voor interne teams als externe stakeholders. Dit verbetert niet alleen de communicatie en transparantie, maar helpt ook om draagvlak te creëren en conflicten proactief op te lossen
3. Risicobeheersing en probabilistische planning
Een van de unieke kenmerken van OPC is de mogelijkheid om risicomanagement te integreren in jouw projectplannen. BAEKEN’s ervaring met OPC helpt om onzekerheden in je planning te beheersen en kansen te maximaliseren. Met probabilistische planning kun je niet alleen scenario’s modelleren, maar ook nauwkeurige voorspellingen doen over de impact van potentiële risico’s.
4. Schaalbaar en toekomstbestendig
Of je nu een klein projectteam hebt of een wereldwijd netwerk van belanghebbenden, OPC is schaalbaar en kan aan de eisen van elk project voldoen. Dankzij de cloud-gebaseerde infrastructuur biedt het de flexibiliteit om met jouw organisatie mee te groeien, en blijft het altijd up-to-date met de nieuwste innovaties op het gebied van projectbeheer
5. Lean Planning: Naadloos geïntegreerd met OPC
In veel traditionele planningsomgevingen, zoals bij Primavera P6, wordt Lean planning vaak als een losstaand element behandeld. De ‘Lean sticker planning’ gebeurt bijvoorbeeld handmatig op borden, wat het lastiger maakt om dit effectief te integreren in de totale projectplanning. Met OPC is dit verleden tijd. De Lean module is volledig geïntegreerd in de planningssoftware, waardoor de Lean planning naadloos wordt opgenomen in de project workflow. Het geeft een visueel en gestructureerd overzicht van de dagelijkse activiteiten, wat leidt tot een meer flexibele en gestroomlijnde uitvoering van projecten.
Primavera P6 is al jarenlang dé standaard voor planningssoftware in complexe projectomgevingen. Het biedt krachtige functies en is een betrouwbare tool voor projectplanning en -controle. Veel bedrijven vertrouwen nog steeds op P6 vanwege de uitgebreide mogelijkheden voor projectplanning en -beheer. Echter, voelt het gebruikersinterface verouderd aan, wat het werken met de software minder intuïtief en efficiënt maakt. De software is alleen toegankelijk voor ingewijde planners die precies weten hoe ze met deze gecompliceerde software om moeten gaan, en niet voor de stakeholders en uitvoering die de planning juist moeten dragen. Ook moet P6 lokaal worden gehost, waarvoor een inrichting en beheer van servers en netwerk nodig is.
Dit is waar OPC zijn intrede doet als de moderne, waardige opvolger van P6. Met OPC krijgt je niet alleen dezelfde krachtige planningsfunctionaliteiten, maar ook een moderne, gebruiksvriendelijke interface die ook toegankelijk is voor stakeholders en uitvoerders, en de flexibiliteit van een cloud-gebaseerde omgeving. Ook is OPC niet alleen een planningstoo zoals P6, maar een projectmanagementtool waarin ook vele andere modules geïntegreerd zijn zoals risico’s, kosten, lean planning en portfolio management.
Kortom, het heeft even geduurd, maar Oracle Primavera Cloud is nu echt klaar voor dé toekomst van projectmanagement. Het combineert de sterke basis van P6 met de moderne technologieën die nodig zijn om projecten in de huidige tijd succesvol te beheren.
Bij BAEKEN geloven we in het leveren van duurzame oplossingen die aansluiten op de veranderende wereld. Onze expertise in Oracle Primavera Cloud stelt ons in staat om niet alleen de technische aspecten van projectmanagement te beheersen, maar ook de menselijke kant. We begrijpen dat elk project uniek is, en we passen OPC toe op een manier die jouw specifieke doelen ondersteunt, met aandacht voor innovatie, duurzaamheid en stakeholderrelaties.
OPC helpt ons om onze belofte waar te maken: Met plezier draagvlak en inzicht
creëren om impactvolle projecten succesvol te maken.
Met onze diepgaande kennis van projectbeheersing, aangevuld door de krachtige tools van Oracle Primavera Cloud, zorgen we ervoor dat projecten succesvol, op tijd en binnen budget worden afgerond.
Oracle Primavera Cloud is niet zomaar een tool; het is een oplossing die voortbouwt op Primavera P6 en bijdraagt aan de strategische doelen van organisaties. Bij BAEKEN combineren we onze expertise in projectbeheersing met de innovatieve mogelijkheden van OPC om duurzame, succesvolle projecten te realiseren.
Ben jij klaar om projectmanagement naar een hoger niveau te tillen? Neem contact met ons op en ontdek hoe OPC je volgende project kan transformeren.
Meer over dit onderwerp weten?