menu
Samen bouwen aan toekomstbestendige dijken

De Dijkversterking Tiel-Waardenburg is een cruciaal project binnen het Nederlandse Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het project beslaat een gebied van ongeveer 19 kilometer tussen Tiel en Waardenburg en wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie Mekante Diek (Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord) in opdracht van Waterschap Rivierenland.  

Waarom was BAEKEN nodig?

Dit dijkversterkingstraject van bijna 20 kilometer is een uiterst complex project, door het aangrenzende Natura 2000 gebied, veel omwonenden, historische locaties, de veranderlijke factoren en de duurzaamheidsambities. Vooruitdenken en flexibiliteit zijn daarmee cruciaal. Door informele communicatie en snel schakelen werden beslissingen niet meer via de planning gemaakt. Ik zorgde voor een centrale positie van de planning die, representatief voor de grote hoeveelheid betrokkenen, weer een stuurmiddel werd. Dankzij de expertise van BAEKEN wordt het project niet alleen technisch succesvol afgerond, maar wordt er ook maximaal geprofiteerd van duurzame innovaties en waardoor dit project toekomstbestendig gerealiseerd wordt. 

Hoe zijn we te werk gegaan?

1

Kennismaking met de planning en stakeholders
Een goede relatie opbouwen met de teams en stakeholders is cruciaal, omdat vertrouwen in elkaar leidt tot een open communicatie en samenwerking. In de beginfase zorg ik ervoor dat ik nauw samenwerk met de verschillende teams, vragen stel en meeloop om inzicht te krijgen in de aanpak van het project. Zo kan ik de planning inzetten als een betrouwbaar stuurmiddel dat door iedereen wordt gedragen. 

2

Structuur aanbrengen in communicatie en voortgang
In dit project was een van de grootste uitdagingen dat de planning nog niet centraal stond in de sturing van de uitvoering. Mijn focus lag op het aanbrengen van structuur in de communicatie en voortgangsrapportages, waardoor de status van het project helder werd voor alle betrokkenen. Dit verbeterde niet alleen de transparantie, maar versterkt ook de samenwerking tussen de uitvoering en de planning. Dit heeft ervoor gezorgd dat de planning opnieuw een centrale rol kreeg in de besluitvorming.

3

Plannen met flexibiliteit en inzicht in risico’s
Naast het regelmatig bijwerken van de planning, heb ik een terugkerende risicoanalyse geïntegreerd. Dit stelde ons in staat om risico’s proactief te identificeren en ruimte te creëren binnen de planning. Door deze aanpak konden we niet alleen de voortgang nauwlettend volgen, maar ook flexibel inspelen op onverwachte veranderingen, wat leidde tot minimale vertragingen en een soepel verloop van het project.

4

Een dynamische planning gericht op de toekomst
Naarmate het project vorderde, heb ik de planning geïntegreerd in de organisatie- en informatiestructuur. Door scenario’s te ontwikkelen op basis van risico’s en toekomstige onzekerheden, is de planning uitgegroeid tot een strategisch instrument. Hiermee sturen we het project niet alleen op korte termijn, maar blijven we ook voorbereid op onvoorspelbare, impactvolle omstandigheden. Dit zorgde voor meer controle en flexibiliteit, waardoor het project succesvol bleef, zelfs in veranderende situaties.

Contact
Benieuwd of dat wij iets voor jouw kunnen betekenen? Of bekijk vergelijkbare projecten